Sfeervol verlicht haventje met een stad op de achtergond
Home integratie soa architectuur

SOA Architectuur

Een SOA-omgeving zorgt voor de integratie en ontkoppeling tussen de verschillende IT-systemen. Deze integratielaag zorgt voor de communicatie tussen de verschillende systemen en daarvoor kunnen verschillende componenten worden gebruikt. Het kiezen van de juiste componenten helpt om de juiste structuur aan te brengen. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de juiste services aan te sluiten of aan te passen en een schaalbare omgeving te creëren.

AMIS onderscheidt de volgende SOA componenten:

Service Bus

Service Bus is vooral bedoeld voor technische integratie en service virtualisatie. Tevens kan Service Bus XSD-validaties uitvoeren, berichten transformeren en, indien noodzakelijk, berichten verrijken. Service Bus is gericht op snelle through-put en minder geschikt voor orkestratie.

Mediator

De Mediator is het meest geschikt voor routing en filtering van berichten, eventueel met transformatie. Vaak wordt een mediator als startpunt van een SOA composite gebruikt om de interface te ontkoppelen van de functionele inhoud.

BPEL

BPEL is zeer geschikt voor technische orkestratie en kan een veel hogere mate van complexiteit aan dan de Mediator. Tevens is BPEL sterk in technische foutafhandeling. Ook in BPEL kunnen transformaties worden uitgevoerd, bijvoorbeeld voor het verrijken van berichten met gegevens uit verschillende applicaties.

BPM (Business Process Management)

BPM gaat niet langer over technische integratie, maar over automatisering van gestructureerde en voorspelbare bedrijfsprocessen. BPM is eigenlijk de tussenlaag tussen business functionaliteit en de technischere SOA laag. Het heeft dan ook de voorkeur om zo weinig mogelijk technische stappen in een BPM proces op te nemen: daarvoor is BPEL de betere keuze. De orkestratie vanuit BPM dient dan ook functioneel van aard te zijn.

ACM (Adaptive Case Management)

Adaptive Case Management (ACM) is de tegenhanger van BPM. Het proces staat hier niet centraal, maar de Case. ACM werkt veel met business rules en milestones om een case tot een goed einde te brengen en is vooral geschikt voor ongestructureerde processen, waarin veel met documenten wordt gewerkt.

 

AMIS helpt u graag bij het opzetten van de gestructureerde SOA architectuur. We lichten graag onze werkwijze toe in een vrijblijvend gesprek.