een standbeeld van een rij mannen in renaissance kleding

historie

Van Aircraft Maintenance Information System naar dé Oracle technologie partner in Nederland.

Het begin

AMIS is op 22 september 1991 opgericht door Tom Bomer en Gerwin Timmerman. Beiden studeerden Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit van Twente. Als student-assistenten begeleidden ze samen practica in het vak “vierde-generatie computerhulpmiddelen”.

In de zomer van 1992 bouwde Tom Bomer op basis van Oracle 6 en Forms 3 in korte tijd een systeem voor vliegtuigonderhoud voor Mastenbroek Airoskill. Tom en Gerwin zagen een markt voor een standaardapplicatie. Dit leidde tot de ontwikkeling van het Aircraft Maintenance Information System (AMIS) en daarmee ook tot de start van het bedrijf AMIS. Vandaag wordt die oorsprong in de luchtvaart nog steeds gesymboliseerd in het gestileerde vluchtpad onder het logo van AMIS.

Nieuwe koers

Na 3 jaar ontwikkelen en verkopen bleek het enthousiasme van een startup toch een lastige propositie bij grote luchtvaartbedrijven. Naast productontwikkeling kwam consultancy van Oracle kennis als tweede propositie. In de periode 1993 – 2009 groeide AMIS hard, van 35 naar ruim 100 medewerkers. Om in vliegtuigtermen te blijven: AMIS is in staat geweest om door te starten; voorbij de eerste opdrachtgever, het eerste project en de eerste medewerkers.

Vanzelfsprekend zijn er ook initiatieven genomen die achteraf geen doorslaand succes zijn geworden. In de periode 1999 tot 2009 is er bijvoorbeeld een Duitse vestiging geweest: AMIS Deutschland GmbH. De oorsprong lag in een opdracht van Deutsche Post rondom de logistiek van geldtransport. Uiteindelijk bleek het cultuurverschil en de fysieke afstand een te grote drempel.

100% Oracle-technologiepartner

Wat nooit veranderd is, is de keuze voor Oracle. AMIS was, is en blijft een 100% Oracle-technologiepartner die ernaar streeft om de nieuwe Oracle-technologie succesvol in te zetten bij klanten.

Allerlei mensen hebben hun steentje bijgedragen aan het succes dat AMIS vandaag is. Sommigen werken al jaren bij AMIS, anderen hebben hun carrière voortgezet buiten AMIS. Speciaal daarvoor heeft AMIS een bloeiende alumni-vereniging.

In 2016 is André van Dalen aan het roer gekomen als algemeen directeur van AMIS. Geen onbekende, want André was sinds 2008 operationeel directeur. Begin 2012 heeft Conclusion een meerderheidsaandeel genomen in AMIS en sinds 2016 is AMIS zelfs volledig onderdeel van Conclusion. Daarmee is AMIS definitief toegetreden tot de toonaangevende IT consulting bedrijven in Nederland.