vogel die op zijn kop die zijn snavel in een bloem steekt

User Interface Development met Oracle ADF

Het Application Development Framework (ADF) van Oracle biedt veel mogelijkheden voor het ontwikkelen van aantrekkelijke, gebruikersvriendelijke applicaties. De vaste set aan componenten biedt veel voordelen. Deze fungeren namelijk als bouwstenen, waardoor je snel aan de slag kunt. Bovendien krijg je zo altijd een eenduidige ‘look and feel’ in je applicatielandschap. Ook kun je de ontwikkelde applicaties eenvoudig uitrollen over verschillende locaties, zowel nationaal als internationaal.

Componenten

ADF bevat een verzameling van ruim 150 UI componenten. De ondersteuning van ajax verkleint de hoeveelheid client-server verkeer. Door de uitgebreide javascript API kunnen de componenten ook geheel client-side worden aangestuurd. Wanneer het gewenste component nog niet bestaat, kun je eenvoudig (‘declarative’) een component samenstellen op basis van functionaliteit uit de bestaande componenten. Je kunt ook zelf een maatwerk component maken.

Eenduidige look and feel

Het gebruik van componenten stimuleert een eenduidige look and feel en werking van de paginaonderdelen. Elk component kan generiek worden gestyled met CSS3, zodat een component er door de gehele applicatie heen hetzelfde uitziet. Natuurlijk kun je deze generieke styling aanpassen als dit nodig is. Met behulp van client side CSS Rules kun je gemakkelijk een verschillende lay-out maken voor verschillende soorten devices en schermgroottes (adaptive / responsive). Wordt een component getoond op een mobiel apparaat, dan bieden de CSS Rules automatisch ondersteuning voor touch bewegingen.

Page Templates zorgen er voor dat je pagina’s een generieke lay-out krijgen. Wanneer je een Page Template gebruikt, kun je gelijksoortige pagina’s snel en eenvoudig hetzelfde opzetten. Dit bevordert de uniformiteit van de pagina-indeling binnen de applicatie.

Alta UI

Op Oracle Open World 2014 in San Francisco heeft Oracle zijn nieuwe design filosofie aan de wereld getoond, de Alta UI. Oracle gebruikt het Alta design zelf in Fusion Applications en Cloud Services. Vanaf ADF 12.1.3 bevat JDeveloper de Alta UI skin en het mobile-first pagetemplate waarmee de technische basis wordt gelegd voor een “Alta UI”. Het voornaamste deel van de Alta filosofie is echter niet deze technische basis, maar de bijbehorende design principes.

Glance, scan, commit

Oracle Alta volgt de “glance, scan, commit” design filosofie. Dat houdt in dat de gebruiker zal starten met een visueel overzicht waarin alleen de belangrijkste informatie wordt getoond (glance). Vervolgens kan de gebruiker inzoomen naar meer gedetailleerde informatie en eenvoudige taken uitvoeren (scan). Voor de meer complexe taken gaat de gebruiker nog een niveau dieper (commit). Meer info over Oracle Alta is te vinden op http://bit.ly/oraclealta 

AMIS heeft jarenlange ervaring met de ontwikkeling van ADF bedrijfsapplicaties voor uiteenlopende organisaties. Bovendien volgen we de nieuwe ontwikkelingen op de voet en maken we deel uit van verschillende Oracle beta programma’s.

Wilt u meer informatie over het ontwikkelen van met ADF? We helpen u graag verder!