04-12-2018 / Blog /

AMIS CTO Lucas Jellema on tour

Onze CTO Lucas Jellema heeft van 6 tot en met 23 november, op uitnodiging van de Oracle Groundbreakers community, deelgenomen aan de Asia & Pacific Tour.

 

Hij bezocht Oracle User Group events in acht steden in vijf landen:

  • Seoul (Zuid Korea)
  • Hangzhou en Shanghai (China)
  • Tokio en Osaka (Japan)
  • Perth en Melbourne (Australië)
  • Wellington (Nieuw Zeeland)

 

Een indrukwekkende en intensieve tour met als belangrijkste doel kennis delen met lokale user groups, verspreiden van moderne inzichten en ontwikkelingen, inspiratie en enthousiasmering van IT-professionals.

“Ik was vooral geïnteresseerd in welke onderwerpen er spelen in deze landen en specifiek wat er gebeurt op het gebied van Oracle en Java rond bijvoorbeeld adoptie van de cloud, toepassen van moderne architecturen en werken volgens DevOps. Ik vond het ook interessant om kennis te maken met IT professionals uit andere culturen en van hen te horen hoe er tegen ‘de rest van de wereld’ wordt aangekeken.“

User Group events

Tijdens de tour werden in acht steden presentaties verzorgd door lokale sprekers aangevuld met rondreizende technology advocates van Oracle en Oracle ACE Directors, Java Champions en Groundbreaker Ambassadors uit onder andere Noorwegen, USA, Australië, India en Nederland. Lucas nam de volgende onderwerpen voor zijn rekening:

  • 50 Shades of Data – How, when and why Big, Relational, NoSQL, Elastic, Graph, Event: er zijn veel soorten data en manieren om met data om te gaan en dit op te slaan. Zo is er meer dan alleen relationele data in ACID compliant databases zoals big data, fast data, NoSQL-documenten, graph databases, events en blockchain.
  • Apache Kafka – Event hub: wat is het en waarom is het van belang voor vrijwel iedere organisatie?
  • Art of Intelligence – A practical introduction into Machine Learning: Hoe kunnen ontwikkelaars hiermee ‘slimmere’ applicaties ontwikkelen? Hoe halen organisaties meer uit hun data en maken ze daarmee processen sneller, goedkoper, beter en autonomer?
  • Live demo of a poly-cloud microservices implementation: waarom en hoe doe je microservices? Hoe kan je die implementeren en beheren op Oracle Cloud?

Wat opviel is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de acht events. Die lag in China en Japan een stuk lager dan in Nieuw Zeeland en Australië.  Die laatste twee zijn vergelijkbaar zijn met UKOUG, DOAG en Nederland. Net als bij ons was het aandeel vrouwen (5 – 15%) erg laag in alle acht steden.

 

De focus van de Oracle-gebruikersgroepen ligt op de Oracle Database (DBA, PL/SQL development en enigszins op APEX). Adoptie in deze user groups van cloud en van moderne architectuurconcepten en development technologieën gaat aarzelend. Containers en Kubernetes zijn overal in opkomst.

IT in APAC

Tijdens zijn tour langs de verschillende landen valt het Lucas op dat de aanwezigheid van de Oracle Database in APAC enorm is. In China, Korea, maar vooral in Japan is Oracle heel groot. Door de beperkte kennis van het Engels, lijkt de ontwikkeling daar wel achter te lopen op bijvoorbeeld Nederland. Met name het adopteren van de nieuwste releases en het omarmen van nieuwe technologie en architectuur lijkt mede daardoor langzamer te gaan dan in hier.

In China is Google niet beschikbaar - de search engine niet, maar ook Google Maps en YouTube niet. De toegang tot resources lijkt daarmee enigszins beperkt. Nergens ter wereld is de Bing search engine zo populair als in China. De grootste IT-speler in China is Alibaba, de nationale trots voor IT professionals.

“Het was een interessante en waardevolle ervaring. Het viel mij op dat de verschillen tussen IT professionals eigenlijk helemaal niet zo groot zijn, ondanks de verschillende culturen. Communicatie over ons vak, maar ook over andere onderwerpen zoals politiek, onderwijs, geschiedenis, en maatschappij, ging zelfs heel eenvoudig. De mensen zijn aardig, behulpzaam en geïnteresseerd.”
Abonneren
op nieuws?