Kennissessie - 12 februari 2019

Ansible

Automatisch implementeren is hot! Vooral omdat implementaties die automatisch worden uitgevoerd, altijd consistent zijn. De "menselijke fout" wordt eruit gehaald. Ansible is een krachtig tool om hierbij in te zetten.

 

Met Ansible breng je zeer complexe implementaties terug tot een enkele opdracht of een enkele muisklik. Voor provisioning van virtuele machines, maar ook kun je er volledige configuraties mee beheren, applicaties implementeren en omgevingen besturen. Alles wat je zou kunnen doen met SSH-commando's, kun je met Ansible automatiseren. De kers op de taart is dat Ansible-code ook dient als documentatie van de infrastructuur (Infrastructuur as Code).

 

In deze kennissessie geven we een introductie in Ansible. Daarnaast is er veel tijd ingeruimd om hier zelf mee aan de slag te gaan. Je maakt kennis met de Ansible-syntax en hoe je een Ansible "Playbook" - de reeks opdrachten die moet worden uitgevoerd tijdens een implementatie – structureert. We laten ook zien hoe eenvoudig het is om extra virtual machines toe te voegen aan een bestaand Playbook.

Onderwerpen die aan bod komen

 • Waarom zou je Ansible gebruiken?
 • Wat doet het en wat doet het niet?
 • Is Ansible nog relevant nu we Kubernetes en Docker steeds vaker tegenkomen?
 • Hoe om te gaan met gevoelige informatie?
 • Hoe optimaliseer je de architectuur?
 • Hoe voeg je VM’s toe?

Doelgroep

Operators en ontwikkelaars die meer willen weten over provisioning, deployment en orchestration.

Voorkennis en voorbereiding

Er is geen specifieke kennis vereist. Vergeet niet een laptop mee te nemen waarop Vagrant en Virtualbox zijn geïnstalleerd. Als je Windows gebruikt, zorg er dan voor dat Hyper-V is uitgeschakeld (dit is ingeschakeld wanneer je Docker-containers kunt uitvoeren), anders werkt Virtualbox niet!

 

 1. Download en installeer VirtualBox
 2. Download en installeer Vagrant

Aanmelden

Wil je bij deze kennissessie op 12 februari aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@amis met de vermelding 'Aanmelding kennissessie 12 februari'. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

 

Wij zorgen voor het diner. Heb je dieetwensen? Geef dat dan aan in de mail. Ken je iemand voor wie deze avond ook interessant is? Dan is diegene natuurlijk ook van harte welkom. Laat diegene zich wel even zelf aanmelden in verband met de catering en het totaal aantal beschikbare plekken voor deze sessie.

Programma

Dinsdag 12 februari 2019 van 17:00 tot 21:00 uur

 • Introductie van Ansible
 • Handson workshop: deel 1
 • Diner
 • Verdere verdieping Ansible
 • Handson workshop: deel 2

 

LocatieAMIS, Edisonbaan 15, Nieuwegein

Sprekers: Michael van Gastel

 

Deelname aan deze sessie is kosteloos. Wij zorgen voor het diner.

Abonneren
op nieuws?