Event - 14 november 2019

Hoe én Waarom GraalVM Polyglot en Interoperability snel relevant aan het worden is

GraalVM is een runtime engine voor applicaties in Java - maar ook voor applicaties geschreven in allerlei andere talen (zoals JavaScript/Node, Python, C/C++, Rust, R). GraalVM kan code in al die talen uitvoeren - en maakt bovendien interactie mogelijk over de grenzen van de talen heen: een Java applicatie kan JavaScript uitvoeren, een Node applicatie kan Java en Python aanroepen en zo voorts. De grenzen tussen talen verdwijnen, iedere applicatie kan libraries van andere technologieën benutten en teams kunnen de beste taal voor een specifieke taak selecteren.

 

Aanmelden? Dat kan via deze link: https://www.meetup.com/nl-NL/Oracle-Developer-Meetup/events/266071241

 

Datum: donderdag 14 november

Locatie: Conclusion Nieuwegein, Edisonbaan 15, 3439 MN

Tijd: 17.00 uur – 21.00 uur

Sprekers: Adnan Drina & Lucas Jellema

Doelgroep: Ontwikkelaars (backend, Java, JavaScript, Node, Python, etc.)

Voorkennis: Java-programmeren

Meenemen: Een laptop waarop je een VirtualBox VM kan draaien

In deze sessie krijg je een korte algemene introductie op GraalVM. We gaan daarna de diepte in met de polyglot voorzieningen van GraalVM: de opties om applicaties in verschillende talen op GraalVM te draaien en vooral de mogelijkheden om code in verschillende talen met elkaar te laten samen samenwerken.

 

Je gaat zien hoe een Java applicatie een NPM module (in JavaScript) kan gebruiken. En hoe een Node applicatie een Java library gebruikt en ook Python modules benut. En hoe we vanuit Python een functie definiëren die in Java en R code kan worden uitgevoerd, resulterend in data die weer gedeeld wordt voor verdere bewerking in JavaScript. Je maakt kennis met de GraalVM toolset – een set van tools voor debugging, tracing en editing (Visual Studio Source plugin) over alle polyglot talen heen. We kijken tenslotte ook kort naar native image generatie: de mogelijkheid om een polyglot Java applicatie in een stand-alone executable op te leveren die je met ultrakorte startup-tijd in een eenvoudige Linux container of serverless function kan uitvoeren.

 

In een hands-on workshop ga je zelf aan de slag met GraalVM en polyglot interoperability. En we gaan discussiëren over of, wanneer en hoe je deze mogelijkheden gaat benutten.

 

Om goed te kunnen meedoen is het handig als je enige ervaring hebt met Java programmeren – het hoeft niet veel te zijn, maar het helpt wel.

Programma

Donderdag 14 november 2019 van 17:00 tot 21:00 uur

Abonneren
op nieuws?