20-12-2018 / blog / André van Dalen
André van Dalen kijkt terug op het afgelopen jaar

Herinneringen aan 2018

Doet u dat ook? In de laatste maanden van het jaar, de periode waarin we vooral vooruitkijken, businessplannen en budgetten opstellen, ambities bepalen en technische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen een plek geven, ook terugkijken naar het afgelopen jaar en vaststellen dat het jaar weer omgevlogen is? Ik realiseer me dan dat we vaak zo graag vooruit willen, dat we vergeten stil te staan bij wat er inmiddels allemaal achter ons ligt. Welke herinneringen heb ik de gelegenheid gegeven zich te zetten, zodat ze een bouwblok zijn geworden van mijzelf, een onderdeel kennis en ervaring dat is toegevoegd aan mijn geheugen.

 

Terugkijkend op 2018 zijn er een aantal onderwerpen die ik als herinnering heb opgeslagen. Ik wil ze graag met u delen.

Nieuw, jong bloed

Een belangrijke herinnering is die aan onze Talent Launches. Ons opleidingsprogramma waarin we jonge, vaak onervaren talenten begeleiden bij het zetten van hun grote eerste stappen in IT. Ik word bijna dagelijks geconfronteerd met het resultaat van dit programma. Ik zie leergierige collega’s die zich vaak sneller dan gedacht kennis eigen maken en ervaringen opdoen waardoor ze snel toegevoegde waarde leveren aan onze projecten. De verjonging die dat met zich meebrengt, gaat natuurlijk verder dan dat. De andere benadering van problemen, technologieën en tools maken een merkbaar verschil. Dat houdt AMIS jong en dynamisch.

IoT

Ik kijk ook met trots terug op onze ontwikkelingen op het gebied van IoT en daarmee het ontstaan van Conclusion Connect, ons label voor IoT-gerelateerde opdrachten. De wereld om ons heen bevat standaard al veel sensoren of andere fysieke databronnen. Die leveren heel veel informatie op. Zonder al te veel moeite voegen we waar nodig daar nog andere bronnen aan toe. Het combineren van deze informatie met dynamische data uit IT-systemen of andere streams, geeft inzichten en mogelijkheden om risico’s en kosten te verlagen, flexibiliteit te vergroten en sneller te kunnen handelen. Inmiddels is Conclusion Connect betrokken bij de nodige projecten, van industrieel tot in gebouwen, van zeer geavanceerd tot snelle starts. IoT, waarin de fysieke en digitale wereld elkaar ontmoeten, staat volgens mij aan de vooravond van een grote ontwikkeling. Allemaal elementen die we als AMIS nastreven om onze klanten in staat te stellen meer rendement uit IT te halen en daadwerkelijk hun bedrijfsdoelstellingen beter te realiseren.

Klanten

Onze klanten zijn voor mij elk jaar weer een belangrijke herinnering. Ze zijn de reden van ons bestaan. Als dienstverlener zijn onze (toekomstige) klanten de basis van onze bedrijfsvoering. Ik ben er trots op dat onze klantenlijst jaar op jaar nieuwe namen bevat en dat bestaande klanten steeds weer bij ons terugkomen. Onze langjarige relaties met veel van onze klanten bevestigt mijn beeld dat onze mensen goed werk leveren. We besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van de AMIS‘ers, zoals we onze medewerkers noemen. Ontwikkeling op het gebied van vakmanschap in het hier-en-nu én het aanwakkeren van nieuwsgierigheid naar de technologie van morgen.

Team

Mijn collega’s vormen het hart van de organisatie. Hun energie, nieuwsgierigheid en vasthoudendheid zorgen ervoor dat we nieuwe kennis opdoen, eigen maken en met elkaar en de buitenwereld delen. Ook bij AMIS maken we in de loop van het jaar het nodige lief-en-leed met elkaar mee. Collega’s krijgen kinderen, verliezen dierbaren en beleven bijzondere momenten. Samen delen we dit. We leven mee met elkaar en vieren gezamenlijk successen. Trots op de organisatie en daarmee op elkaar is een belangrijk element in ons DNA. We zijn een hecht team. Dat leidt ertoe dat AMIS ook aantrekkingskracht heeft op potentieel nieuwe collega’s. Ik ben meer dan tevreden met het aantal nieuwe collega’s dat ons team het afgelopen jaar heeft versterkt en gaat versterken in 2019.

Cloud

In ons werk zagen we, naast IoT, de cloud definitief doorbreken. Zelf werken we, zoals zoveel anderen, inmiddels volledig met Office 365. Belangrijker is dat de eerste operationele systemen bij onze klanten draaien in de Oracle cloud, Azure en AWS. De transitie naar de cloud gaat verder dan een lift-and-shift. Met een gedegen plan is het prima te doen én leidt het tot de nodige kostenbesparingen, schaalbaarheid en flexibiliteit. Het laat weer zorgen achter ons: een deel van het reguliere IT-werk is bij de grote partijen in prima handen.

SaaS Enablement

SaaS Enablement was hét thema van 2018. Ons onderzoek naar integratie van de diverse (SaaS)-applicaties en verschillende databronnen in de complexere IT-landschappen, heeft ons beeld bevestigd dat integratie nog steeds een onderbelicht onderdeel is bij veel organisaties. En dat terwijl op dit vlak de mogelijkheden steeds groter worden. Van file sharing, data links, exports en imports, batchverwerking, point-to-point interfaces en servicebussen tot publiceren en consumeren in de wereld van microservices. De mogelijkheden om data te beheren, veredelen en te delen en daarmee processen te optimaliseren en fouten te voorkomen, zijn groot. Het zou de slagvaardigheid van veel organisaties ten goede komen als hier meer aandacht voor zou zijn.

Leap of faith

Naast vernieuwing zie ik de toenemende zorg rond legacy-systemen. Verouderde systemen vragen steeds meer onderhoud en vormen een toenemend risico, met name vanwege de verloren aansluiting met hedendaagse componenten. De grote sprong die nodig is om écht te vernieuwen of vervangen, duid ik meestal aan als de ‘leap of faith’. De kennis van opbouw en inhoud is vaak verloren gegaan, waardoor het nieuwe moet voldoen aan de ingewikkelde eis: ‘Het moet doen wat het vorige systeem deed, maar beter, mooier en flexibeler, niet alles hoeft erin, en eigenlijk weten we niet precies wat het doet…’. Wij helpen organisaties graag met vernieuwende toepassingen - van dataplatforms, applicaties tot integraties - en het liefst met de afspraak dat we vanaf oplevering werken aan continue vernieuwing. Omdat we ervan overtuigd zijn dat bijblijven veel minder risico oplevert en energie kost dan inhalen via de ‘leap of faith’.

Kennis

De onderwerpen hierboven zijn vaak het onderwerp van (inter)nationale conferenties. Wij bezoeken er veel om voor u de nodige kennis op te doen en we spreken er vaak. Van IoT-congressen, tot Oracle OpenWorld, de diverse Oracle usergroepen, Java-conferenties en meer algemene IT-evenementen. AMIS’ers zijn graag geziene gasten, getuige de vele uitnodigingen die we ontvangen.

Over vernieuwing kan ik blijven schrijven. Voor volgend jaar zien wij verdere groei en ontwikkeling in advanced analytics, data science en machine learning, andere data- en integratieplatformen, en nieuwe mogelijkheden in user experience. In combinatie met IoT én data- en procesgerichte omgevingen. Onderwerpen waarover u het komend jaar meer van ons zult horen.

 

Herinneringen, ambities en voornemens, ze horen bij elkaar. Ik heb genoten van een prachtig jaar, gedeeld met mijn collega’s, klanten en partners. Successen en ontwikkelingen leiden tot nieuwe ambities die mij de energie geven om ook volgend jaar weer vol gas te geven op de onderwerpen die mij en ons in het hart zitten. Om samen resultaten te boeken waar we trots op zijn en die ons verder helpen.

 

Ik wens u allemaal fijne feestdagen, prettige jaarwisseling én een prachtig nieuw jaar om ook uw ambities waar te maken.

Abonneren
op nieuws?